Супрун: година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет

By Gromada | 02/06/2019 | Повідомлення, Суспільство

Година паління кальяну завдає шкоди організму, співмірну зі 100 викуреними сигаретами, заявила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Кальяни більш небезпечні, ніж прийнято вважати. І навіть більш небезпечні за сигарети. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 літра диму, у той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74,1 літра диму», – пише Супрун із посиланням на дані ВООЗ та журнал Public Health Reports.

Вона наголосила, що кальян не є безпечною альтернативою сигаретам. За її словами, дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок.

«Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання», – розповіла Супрун.

Крім того, вона наголосила, що діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. 

Курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами ресторанного господарства, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. За даними МОЗ, станом на січень 2018 року кальян продовжували курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

У листопаді 2018 року в Україні стартувала інформаційна кампанія про шкоду від куріння кальяну.