Представляєм п’ять найнебезпечніших аеропортів світу

By Vyborec | 27/11/2016 | Повідомлення

airport-nebezpeka

За статистикою, близько 75% авикатастроф відбуваються в момент здійснення зльоту і посадки. І навіть якщо літак повністю справний, а погодні умови близькі до ідеальних, небезпекою може стати сам аеропорт. Представляєм п’ять найнебезпечніших аеропортів світу.

Антарктика, Ice Runway

Строго кажучи, це навіть не аеропорт, а окрема злітно-посадкова смуга. Покриттям служить лід і сніг, які готують до кожного сезону, а триває він до моменту танення снігу. На смугу приземляються літаки, що перевозять вантаж і дослідників на найближчу станцію під назвою Мак-Мердо. Місце цілком надійне і безпечне, але лише до того моменту, поки все не починає танути. В таких умовах літак може просто загрузнути в снігу або ще гірше — проломити кригу. На цей період літаки перенаправляють на іншу смугу, але ризик упустити той самий момент все ж є, тому смуга стабільно утримує свою позицію списку найбільш небезпечних аеропортів світу.

Острів Сен-Мартен, Аеропорт Принцеси Юліани

Злітно-посадкова смуга в аеропорту починається відразу за пляжем Махо, тому заходження на посадку відбувається прямо в 10-20 метрах над головами відпочиваючих. З точки зору авіації, в залежності від погодних умов, зліт і посадка тут вважаються середнього і високого ступеня складності. Але туристи, які наздоганяльні свої рушники і періодично обіймають паркан, щоб не полетіти, і пасажири, які спостерігають з ілюмінаторів дану картину, вважають, що все це робить місцевий аеропорт одним з найнебезпечніших у світі.

Куршевель, Франція, Аеропорт Куршевель

Куршевель славиться не тільки своїми гірськолижними курортами, але і дуже короткою злітно-посадковою смугою. Її довжина складає всього 525 метрів, а кут нахилу — 18.5 %. Крім усього іншого на смузі не встановлена система ILS, що обмежує режим роботи аеропорту в умовах туману. До речі, сцени вісімнадцятого фільму бондіани «Завтра не помре ніколи» знімали саме тут.

Норвегія, Аеропорт Свальбард

Аеропорт біля підніжжя гори Платоберге є самим північним у світі цивільним аеропортом. Повітряна гавань має всього одну злітно-посадкову смугу без рульових доріжок. Основну небезпеку тут складають часта негода і різкі пориви вітру.

Мадейра, Аеропорт Фуншала

Спочатку в аеропорту Мадейри було дві злітно-посадкові смуги, довжина кожної з яких становила 1600 метрів. Але після авіакатастрофи в 1977 року, в результаті якої загинули 131 пасажир, інженери, нарешті, усвідомили, що такої довжини не цілком достатньо для маневрів і подовжили смуги на 200 метрів. Подібне перетворення не сильно поліпшило умови зльоту і посадки, і в 2000 році було прийнято рішення добудувати смугу, розмістивши її частину на 180 залізобетонних опорах. Незвичайну конструкцію доповнює різноманітний ландшафт: з одного боку аеропорту знаходиться море, з іншого — гори, що вимагає від пілотів певної вправності при виконанні маневрів.

Правда України