У вересні споживчі настрої українців погіршилися

By Vyborec | 23/10/2016 | Повідомлення

nastroi

У вересні споживчі настрої українців погіршилися. Народ в очікуванні девальвації і не має наміру робити серйозних покупок, – про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні.

Згідно з дослідженням, у вересні індекс споживчих настроїв склав 50,1, що на 3,6 пункту нижче показника у серпні. Індекс поточного стану знизився на 6,7 п. – до рівня 44,0.

Але разом з тим у вересні очікування українців щодо можливого безробіття дещо покращилися: індекс очікуваної динаміки безробіття встановився на позначці 144,9, що на 0,4 в.п. менше показника серпня. Проте зріс індекс інфляційних очікувань: вересневий 190,7 на 3,9 п. вище серпневого.

Вересневі очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих 3 місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань піднявся на 11,6 п. ─ до значення 161. «Девальваційні процеси і очікування зростання тарифів на комунальні послуги негативно вплинули на споживчі настрої населення у вересні 2016 року, особливо ослабли наміри великих покупок», ─ коментують аналітики GfK Ukraine.

На думку експерта, у проекті Бюджету-2017 уряд посилює фінансування силовиків і чиновників, забираючи останнє у малозабезпечених громадян.

Правда України