ЄЦБ анулював ліцензію латвійського Trasta komercbanka, що у власності Івана Фурсіна

By Vyborec | 04/03/2016 | Повідомлення

fursin-firtash

Європейський центральний банк (ЄЦБ) після звернення Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) анулював ліцензію АТ Trasta komercbanka.

КРФК запропонувала анулювати ліцензію Trasta komercbanka, тому що банк тривалий час допускав серйозні порушення в важливих сферах діяльності, і комісія прийшла до висновку, що регулювати діяльність банку не представляється можливим.

Комісія зробила висновок, що у Trasta komercbanka немає критично важливих функцій і його відхід з ринку не зробить негативного впливу на стабільність латвійського фінансового сектора.

У разі ліквідації банку при виплаті кожного клієнта гарантованого державою відшкодування до 100 тис. євро, 93% вкладників отримають назад всі свої вкладення в банк в повному обсязі, вказала КРФК. Тому вирішено, що порятунок банку – не в інтересах суспільства.

КРФК зазначає, що банк довгий час працював зі збитками, його бізнес-модель нежиттєздатна, а керівництво кредитно-фінансової установи не змогло розробити стратегію діяльності, відповідає реальній ситуації. У роботі банку також констатовано довготривалі порушення в області легалізації злочинно здобутих коштів і фінансування тероризму.

З урахуванням усього перерахованого вище ЄЦБ після звернення КРФК вирішив анулювати ліцензію Trasta komercbanka. Рішення вступає в силу 3 березня в 24.00 за латвійським часом.

Глава правління Trasta komercbanka Гундарс Гріезе сказав, що адвокати оцінюють можливість оскаржити рішення ЄЦБ в суді.

Trasta komercbanka почав роботу в 1989 році. Він пропонував послуги як місцевим, так і іноземним клієнтам. У консолідованої групи є представництва в Росії, на Україні, в Казахстані, Таджикистані, Азербайджані, а також філія на Кіпрі.

За даними КРФК, співвласниками банку є Ігор Буймистер (від 33% до 50%) і Іван Фурсін (опосередкована участь від 20% до 33%).

В кінці третього кварталу минулого року Trasta komercbanka за величиною активів був 13-м банком в Латвії. Згідно неаудованого звіту Trasta komercbanka, 2015 рік банк завершив зі збитками в 4,66 млн євро. Збитки групи в 2015 році склали 6,21 млн євро.

В останньому кварталі 2015 року активи банку становили 432,12 млн євро – на 148,99 млн євро менше, ніж в кінці 2014 року. В кінці минулого року обсяг залучених вкладів досяг 343,53 млн євро, кредитний портфель дорівнював 96,31 млн євро. Обсяг капіталу і резервів на 31 грудня 2015 року – 37,33 млн євро.

Правда України