Банки будуть платити пеню 3% від суми депозиту за кожен день затримки виплати

By Vyborec | 14/01/2016 | Повідомлення

banky-penia

Банки чекають серйозні матеріальні стягнення за виплату депозитів українців із запізненням.

Вищий спеціалізований суд України, розглядаючи справу №6-43516св14, надав громадянам серйозну зброю проти недбайливих фінансистів: дозволив вимагати за несвоєчасну видачу вкладу пеню в розмірі три відсотки від суми за кожен день прострочення.

«Поки найчастіше вдавалося відсудити у банку пеню в розмірі три відсотки від суми на весь термін затримки плюс індекс інфляції. А тепер мова йде про три відсотки за кожну добу. Що стосується проблемних банків, в цьому випадку потрібно звертатися за пенею спочатку до тимчасового адміністратора, а потім і до Фонду гарантування вкладів. Звичайно, найімовірніше, Фонд включить вас в четверту чергу при розділі ліквідаційної маси банку (що залишилися від нього коштів), але варто поборотися. Крім того, є ймовірність стягнення цієї суми і безпосередньо з Фонду гарантування вкладів», – зазначив Ростислав Кравець.

Адже не всі ліквідовані банки залишаються без гроша, оскільки прикривають їх не тільки з економічних, а й політичних причин, резюмував наш співрозмовник.

Втім, автоматично отримати свої три відсотки на добу за кожний день затримки точно не вийде. Доведеться подавати позов до суду і посилатися на закон «Про захист прав споживачів». А банки напевно почнуть змінювати свої типові депозитні договори.

«Виключати положення з договору, за якими вони зобов’язані виплачувати пеню. У такому випадку вкладникам необхідно наполягати на включення таких положень у договір або укладати договори з іншими, більш сумлінними банками на взаємних умовах про пеню», – сказав Ігор Калітвенцев.

Правда України