Зеленський пропонує випускникам складати ЗНО «за власним бажанням»

By Gromada | 17/06/2020 | Повідомлення, Суспільство

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує через ситуацію з поширенням COVID-19 звільнити від проходження державної підсумкової атестації усіх, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти цього навчального року.

«Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, зокрема зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням», – йдеться в тексті законопроекту №3669, внесеного президентом до парламенту.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопрокєту, його метою є мінімізація ризиків захворювання на COVID-19.

Законопроєкт визначений президентом як невідкладний.

Напередодні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що плановий процес ЗНО-2020 стартує 25 червня, якщо не будуть перевищені критерії МОЗ – 60 хворих на COVID-19 на 100 тисяч населення. Раніше пробне ЗНО в Україні скасували, замінивши його оцінюванням у режимі онлайн.

12 червня освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомляв про можливість скасування зовнішнього незалежного оцінювання, посилаючись на дані з незалежних джерел про те, що «у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі.

Після цього в Міністерстві освіти і науки заявили, що там «навіть теоретично не розглядають» можливість скасування ЗНО, і назвали таку можливість неприпустимою і такою, що може створити корупційні ризики під час вступу.

Проти можливості скасування ЗНО також активно виступила громадськість.