Голова Мін’юсту розповів про плани нотаріальної реформи

By Gromada | 07/06/2020 | Повідомлення, Суспільство

Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю Радіо Свобода розповів про плани здійснення в Україні великої нотаріальної реформи.

Як сказав він у «Суботньому інтерв’ю», законопроєкт про таку реформу вже розроблений і буде надісланий до органів влади впродовж найближчих тижнів. «Ми також влітку його зареєструємо в парламенті. Всі зможуть почитати», – сказав він.

«А ключові меседжі реформи, ідеї були вже анонсовані. Одна з них – це, дійсно, що нотаріуси зможуть реєструвати шлюби. Нотаріуси взагалі отримують більше прав. Вони зможуть самостійно контролювати себе. Нотаріальна палата буде здійснювати контроль замість Мін’юсту, наприклад. Вони отримають більше самоврядних повноважень. Врешті-решт вони перейдуть на електронний нотаріат, а не будуть зберігати ці величезні архіви, купу паперів десятки років. Осучаснення нотаріату на часі, воно відбудеться», – пообіцяв Малюська.

Крім того, за його словами, вже найближчим часом для нотаріусів, як і для реєстраторів, запроваджується обов’язкова двофакторна ідентифікація.

«Вони всі отримають Mobile ID впродовж наступних двох місяців. І будь-яка реєстраційна дія буде супроводжуватися подвійною ідентифікацією. З одного боку, це буде електронний ключ відповідного реєстратора, а з іншого – повідомлення на мобільний телефон – потрібно буде підтверджувати інформацію», – розповів міністр.