43% українців виходять з дому раз на кілька днів – соціологи про дотримання карантину

By Gromada | 01/04/2020 | Повідомлення, Суспільство

Соціологічна група «Рейгтинг» за підсумками проведеного опитування українців повідомила, що в умовах запровадженого карантину 43% респондентів кажуть, що виходять лише раз на кілька днів із дому, при цьому 18% опитаних виходять з дому декілька разів на день, 31% – один раз на день, 7% – взагалі намагаються не виходити.

Згідно з опитуванням, частіше про високий рівень обмежень виходу з дому вказують мешканці міст, жінки та літні люди.

«Головною причиною виходу на вулицю опитані зазначили похід в магазин за продуктами (73%). 28% – виходять через необхідність роботи, стільки ж – через похід в аптеку. По 5-7% зазначили, що виходять на вулицю щоби прогулятися з дітьми, заради занять спортом, прогулянок з домашніми тваринами. По 3-4% виходять через зустрічі з друзями та знайомими, або задля візиту до лікаря. 52% заявили, що готові залишатися вдома, не виходячи на вулицю більше 5-ти днів, за умови запровадження заборони на вихід з дому», – йдеться в повідомленні соціологів.

За даними групи «Рейтинг», дві третини респондентів зазначили, що мали роботу до запровадження карантину. Серед них, 35% зазначили, що продовжують працювати в звичному режимі після запровадження обмежень. 29% – працюють дистанційно, 32% – у відпустці за власним бажанням і 4% – втратили роботу.

«74% вважають, що потрібно запровадити штрафи для людей за порушення карантину. 19% – проти такої ініціативи», – додали соціологи.

Дослідження тривало з 25 до 30 березня, було опитано 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення.

Для протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, на всій території України діє режим надзвичайної ситуації, запроваджені карантинні заходи до 24 квітня.