Бойовики блокують місії ОБСЄ перетин лінії розмежування – заява

By Gromada | 25/03/2020 | Повідомлення, Суспільство

Члени незаконних збройних угруповань не дозволяють патрулям Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ перетинати лінію розмежування – це про це йдеться в заяві Служби зовнішніх справ Євросоюзу 25 березня.

За даними Служби, перетин лінії розмежування блокується з 21 березня. Рім того, представники структур ООН, неурядових організацій та Міжнародного комітету «Червоного хреста» також мають сладнощі із доступом до окупованих територій.

Читайте також: «Я соромлюся вдягти маску, ніхто ж не вдягає, і я не вдягаю» – монолог пенісонерки з Донецька під час епідемії(рос.)

В Євросоюзі закликають Росію та підконтрольні їй угруповання надати патрулям місії та співробітникам інших інституцій вільний прохід через лінію розмежування.

«Згідно зі своїм мандатом, СММ повинна мати безпечний, надійний та безперешкодний доступ по всій території України, в тому числі до частин Донецької та Луганської областей, до тимчасово не контролюються урядом. Її безперешкодний доступ до та з непідконтрольних уряду територій є ключовим для надання достовірної інформації щодо подій на місці, як це передбачено Мінськими угодами», – йдеться в заяві організації.

 

Такий доступ стає ще більш важливим в поточних умовах, стверджують у ЄС і зазначають, що співробітники СММ адаптували свою діяльність до умов поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

«У Тристоронній контактній групі нещодавно було здійснено кілька важливих кроків, таких як обговорення обміну полоненими та визначення нових ділянок для розведення. Росія не повинна ставити під загрозу цей конструктивний настрій, створюючи нові обмеження», – вважають у дипломатичній службі.

21 березня штаб Операції об’єднаних сил повідомив про тимчасове закриття контрольних пунктів в’їзду та виїзду з окупованих територій на Донбасі в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби. Однак для співробітників моніторингових місій ОБСЄ, ООН, МКЧХ доступ до перетину з українського боку не обмежувався.