Депутати оформили поїздку на «сніданок Пінчука» в Давос як відрядження, щоб не декларувати – «Схеми»

By Gromada | 20/03/2020 | Повідомлення, Суспільство

Низка народних депутатів України попросили оформити свою поїздку в Давос на запрошення фонду Віктора Пінчука – як службове відрядження і отримали погодження від голови ВР Дмитра Разумкова. Статус службового відрядження дає можливість обійти антикорупційне законодавство, оскільки в іншому випадку проплачена депутату подорож може вважатися подарунком, що тягне на адміністративну відповідальність та штраф. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») – «Давоський клуб олігарха».

Десятки народних депутатів України отримали запрошення від фонду Віктора Пінчука взяти участь в Українському сніданку в Давосі в січні цього року – багатьом із них запропонували також оплатити проїзд та проживання. 

Такий лист, де було зазначено, що це приватний захід, який організовують група ЕastOne та Фонд Віктора Пінчука, і став підставою для депутатів оформити службове відрядження.

Запрошення з пропозицією оплати, про що депутати згадали у своїй заяві на відрядження або ж доклали до неї, надійшло таким депутатам зі «Слуги народу»: Олександру Корнієнку, Євгенії Кравчук, Олені Шуляк, Святославу Юрашу, Дмитру Кисилевському, Андрію Жупанину, Олексію Жмеренецькому, Роксолані Підласі, Єгору Чернєву, Єлизаветі Ясько, Дмитру Наталусі, Марині Бардіній. 

З «Батьківщини»: Івану Крульку, Альоні Шкрум. 

З «Голосу»: Лесі Василенко, Ярославу Юрчишину і Ярославу Железняку.

Двоє останніх – Юрчишин та Железняк – серед тих депутатів, яких опитали «Схеми», зрештою прямо визнали, що подорож їм оплачував саме фонд Віктора Пінчука. Юрчишин сказав, що було помилкою з його боку «не з’ясувати заздалегідь, яка структура персонально заплатила кошти».

Читайте також: Верещук: фінансування відрядження до Давоса з боку Пінчука не є корупцією​

Роксолана Підласа зі «Слуги народу» теж не заперечувала оплату поїздки фондом олігарха. Вона пояснила, що це була “свого роду гуманітарна місія». 

Її колеги по фракції Єлизавета Ясько, Святослав Юраш та Єгор Чернєв зазначили, що подорож до Давосу на захід олігарха їм оплатили партнерські чи спонсорські організації Українського сніданку, а Олексій Жмеренецький відповів, що не знає, хто оплатив його переліт та проживання. 

Марина Бардіна зі «Слуги народу» та Альона Шкрум з «Батьківщини» розповіли, що подорож їм оплатив міжнародний фонд «Відродження». А от Олександр Корнієнко, Олена Шуляк Дмитро Наталуха та Євгенія Кравчук з президентської фракції інформували, що в Давос поїхали за власні кошти.

При чому, Корнієнко у заяві на відрядження зазначав, що подорож оплачує фонд Пінчука. Сам парламентар пояснив це тим, що «організаційно помічники не розібралися».

Депутат Вадим Галайчук зі «Слуги народу» та депутатка Марія Іонова з «Європейської Солідарності» також отримали запрошення від Фонду Віктора Пінчука на Український сніданок, але у листі фонд не згадував про готовність оплатити їм цю подорож. Вадим Галайчук розповів, що їздив власним коштом. 

«Саме такий крок – оформлення розпорядження – дозволяє обійти антикорупційне законодавство. Інакше оплату подорожі депутатові приватним фондом можна було б трактувати як отримання подарунка. А це ризик штрафу та конфіскація подарунка», – підкреслюють у розслідуванні журналісти.

Крім того, журналісти виявили, що для сімох депутатів голова Верховної Ради підписав відрядження уже після завершення заходу. 

Розпорядження за підписом Дмитра Разумкова видане 27 січня, а дати відрядження – у період з 21 по 25 січня. У цьому документі згадуються депутати з фракції «Слуга народу» – це Дмитро Припутень, Остап Шипайло, Галина Михайлюк, Сергій Нагоряк, Олександр Скічко, а також Юрій Солод з «Опозиційної платформи – за життя» та Соломія Бобровська з «Голосу».

Парламентарі Припутень та Шипайло до своїх заяв додавали листи від фонду Віктора Пінчука, де зазначалося, що їх подорож буде оплачено організатором. Депутати Юрій Солод та Олександр Скічко повідомляли, що поїдуть за власний кошт. При чому, Скічко додав до своєї заяви запрошення від німецької державної залізничної компанії Deutsche Bahn AG, але потрапив у список депутатів, яких відрядили розпорядженням спікера парламенту на Український сніданок. 

Читайте також: Хроніки Давосу: дискусії про клімат, виступ Зеленського та поїздка депутатів за рахунок олігарха​

Кілька депутатів, які звернулися до керівництва Верховної Ради з проханням підписати їм відрядження на захід Пінчука у Давосі, також попросили оформити їм ще й дипломатичний паспорт під цю подорож.

Такий документ на захід олігарха знадобився, наприклад, «слузі народу» Дмитру Кисилевському. Ще торік до депутатства він працював у компанії Віктора Пінчука ТОВ «Інтерпайп Україна» – на посаді директора з корпоративних відносин.

«Я хотів собі оформити дипломатичний паспорт для поїздок і з метою закордонних… Його видають тільки тоді, коли їдеш у закордонне відрядження. І його оформили, але я ним не користувався, тому що його оформили пізніше», – розповів Кисилевський. 

Леся Василенко з «Голосу» пояснила, що просила про диппаспорт, оскільки їхала також ще й на офіційний захід в ПАРЄ.

Олена Шуляк з президентської фракції у відповідь підкреслила, що документ так і не отримала: «Дипломатичний паспорт не оформлений. Під цю поїздку він також не був оформлений».

У дні проведення Всесвітнього економічного форуму фонд олігарха організовує традиційний захід – Український сніданок, партнерами якого, зазначено на офіційному сайті, є Horizon Capital, Western NIS Enterprise Fund, фонд «Відродження», Hillmont Partners та «Київстар». У фонді «Відродження» повідомили, що зробили внесок у фінансування Українського сніданку в Давосі, але не займалися оплатою подорожніх витрат учасників, зокрема – народних депутатів.​

«Міжнародний фонд «Відродження» здійснив організаційний внесок у розмірі 30 тисяч доларів для покриття організаційних витрат українських заходів у Давосі, зокрема, насамперед, для забезпечення перебування на цих заходах представників «Відродження» та партнерів з числа представників громадянського суспільства», – заявив у коментарі виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко.

Читайте також: Від Ющенка до Порошенка. Що говорив на форумі в Давосі Зеленський, а що – його попередники?​

Всі інші організації у відповідь на запит «Схем» зазначили, що не оплачували безпосередньо поїздки депутатів в Давос. 

Єдина організація, яка не відповіла, чи оплатила депутатам подорож в Швейцарію – це Фонд Віктора Пінчука.

Нацагентство з питань протидії корупції вже розпочало перевірку щодо подорожі депутатів у Давос.

«НАЗК проводиться відповідна перевірка, здійснюється збір фактичних даних, за результатами яких буде встановлена наявність, за результатами яких буде встановлена наявність або відсутність відповідного порушення, – повідомив головний спеціаліст з питань конфлікту інтересів НАЗК Артем Брик.

У разі, якщо особа порушила обмеження щодо одержання подарунків, пояснив спеціаліст, вона притягується до відповідальності у вигляді штрафу – від 100 до 200 прожиткових мінімумів, з конфіскацією такого подарунку.