МЗС викликало представника Росії через арешт рибалок в Азовському морі, прокуратура АРК відкрила справу

By Gromada | 17/02/2020 | Повідомлення, Суспільство

Міністерство закордонних справ викликало тимчасового повіреного у справах Росії в Україні через затримання чотирьох українських рибалок – про це йдеться в повідомленні МЗС 17 лютого.

«До Міністерства закордонних справ України було викликано тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні  та висловлено протест у зв’язку із затриманням російською стороною чотирьох українських рибалок в Азовському морі», – заявляє відомство.

Міністерство озвучило вимогу до Москви дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань і надати інформацію щодо обставин затримання українського судна.

Читайте також: Депутат від «Слуги народу» назвав ймовірні імена затриманих Росією рибалок​

«У ході зустрічі російській стороні було передано вимогу невідкладно звільнити українських рибалок, риболовецьке судно та повернути весь риболовецький інвентар. Українська сторона вчергове підтверджує принципову позицію щодо незмінності закріпленого в Конституції України та міжнародно визнаного статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України», – заявляють у дипломатичній установі.

Своєю чергою прокуратура Автономної республіки Крим повідомила, що ще 15 лютого відкрила кримінальне провадження через незаконне захоплення українського судна і чотирьох рибалок на його борту.

«Під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим Нацполіцією розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного захоплення так званими «співробітниками прикордонного управління ФСБ Росії» українського судна з чотирма особами на борту», – заявляє прокуратура анексованого Криму.

Читайте також: Суд в окупованому Криму заарештував на 10 діб чотирьох українських рибалок, захоплених в Азовському морі​

Прикордонне управління Федеральної служби безпеки Росії повідомило 15 лютого, що затримало в Азовському українське судно з чотирма громадянами України на борту.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим (АРК) повідомило, що відстежує ситуацію із затриманням громадян України Росією 15 лютого.

Раніше контррозвідка СБУ повідомляла, що фіксує порушення норм міжнародного права з боку співробітників ФСБ Росії щодо громадян України, які здійснюють вилов риби в акваторії Азовського моря.

Останнім часом Чорне море, як і Азовське море та Керченська протока стали місцями активних дій військово-морського флоту й інших морських формувань Росії, які створюють загрози і цивільному судноплавству, і діям українських військових моряків.