У метро Дніпра запустили поїзд, присвячений Голодомору

By Gromada | 14/05/2019 | Повідомлення, Суспільство

У Дніпрі зі станції метро «Покровська» 14 травня запустили просвітницький «потяг української ідентичності», присвячений темі Голодомору в Україні.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, потяг із трьох вагонів оформлений постерами на рекламних щитах, які розповідають про різні аспекти політичного, соціального, культурного життя українців до Голодомору та репресій, про унікальні предмети та явища культури й науки, про втрачені цінності та традиції.

«У метро в людини є кілька хвилин, щоб почитати дещо цікаве про історію України. Приміром, один із 22 постерів розповідає про українську мову. На початку 20-го століття мова мала бурхливий розквіт. Ставши державною мовою в УНР, вона запанувала скрізь, зокрема в науці й техніці. Дуже багато книг видавалось українською, здійснювались переклади світового надбання українською. Було понад 130 українських термінологічних і галузевих словників… Вся ця українізація була згорнута радянською владою», – сказала завідувачка інформаційно-видавничого відділу Національного музею «Меморіал жертв Голодомору Юлія Коцур.

Потяг курсуватиме близько півтора місяця. Організаторами проекту виступили Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» в Києві та КП «Дніпровський метрополітен».

За словами представників метрополітену, це не перший просвітницький проект, започаткований у дніпровській підземці. У метро курсує потяг-«музей», який розповідає про історію самого метрополітену.

Будівництво метро у Дніпрі триває понад 30 років. Воно є одним із найкоротших у Європі і складається з єдиної лінії лише з шести станцій довжиною менш як вісім кілометрів, подорож якою триває менш як чверть години. До того ж ця лінія, що йде від однієї з околиць до вокзалу, не доходить до центру міста, відтак не користується попитом.

Добудова метро вважалася пріоритетом до «Євро-2012», поки місто претендувало на право проведення чемпіонату.