МОЗ продовжує перевірку університету Богомольця до 23 березня і хоче оскаржити поновлення Амосової

By Gromada | 06/03/2018 | Повідомлення, Суспільство

Міністерство охорони здоров’я України заявило про продовження до 23 березня роботи комісії із перевірки медичного університету імені Богомольця через зрив ліцензійного іспиту для стоматологів. Відповідну заяву опубліковано на сайті МОЗ.

«Протягом більш ніж тижня роботи комісії адміністрація НМУ фактично блокувала її роботу, не надаючи необхідні документи та не допускаючи членів комісії в ректорський корпус НМУ. Лише на 9 день роботи комісії Катерина Амосова (ректор університету – ред.) з’явилася на засідання та надала копії матеріалів щодо процедури проведення екзамену та співпраці з Центром тестування. Зважаючи на значний обсяг документів, МОЗ України прийняло рішення продовжити роботу комісії ще на два тижні – до 23 березня», – йдеться у повідомленні.

Міністерство також висловило намір подавати апеляцію на рішення суду про поновлення Катерини Амосової на посаді ректора. Як повідомила прес-служба університету 2 березня, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Амосової і зупинив дію відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я.

20 лютого Міністерство охорони здоров’я України повідомило про відсторонення від виконання обов’язків ректора Національного медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову. У МОЗ пояснили, що це пов’язано із тим, що у цьому університеті не відбувся ліцензійний інтегрований іспит «Крок 1. Стоматологія», запланований на 20 лютого у всіх закладах вищої освіти, які готують лікарів-стоматологів.

За даними міністерства, це сталося через відсутність договору між Центром тестування, який є єдиною уповноваженою на проведення ліцензійних іспитів «Крок» організацією, і Національним медичним університетом імені Богомольця.

25 лютого на сайті університету з’явилася заява про безстроковий страйк студентів і працівників НМУ у зв’язку з «безпрецедентним, брутальним і незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені Богомольця».

28 лютого учасники страйку в НМУ імені О.О. Богомольця заявили, що припиняють протести, оскільки комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я «підтримав всі вимоги».

Катерина Амосова розповіла, що депутати звернулися до прем’єр-міністра Гроойсмана з проханням визначити дату складання студентами-стоматологами третього курсу іспиту «Крок 1», перевірити законність фінансової діяльності Центру тестування при МОЗ України та скасувати наказ Міністерства про перевірку вишу і відсторонення ректора.