Комунальний колапс у Харкові розслідують як службову недбалість – прокуратура

By Gromada | 05/03/2018 | Повідомлення, Суспільство

У Харкові розслідують службову недбалість, яка спричинила масштабні аварії на тепломережах міста останнім часом, заявила обласна прокуратура на своєму сайті, зазначивши, що здійснює у цьому провадженні процесуальне керівництво.

«Починаючи з 22 лютого у Шевченківському, Київському, Немишлянському, Індустріальному, Слобідському, Основ’янському районах міста Харкова сталися, принаймні, 6 аварій на тепломагістралях. Через пориви труб без тепла залишилося щонайменше 700 об’єктів: житлові будинки, навчальні заклади, медичні установи тощо. У той же час, у жовтні 2017 року керівництво міськвиконкому та відповідних комунальних підприємств прозвітували перед громадськістю про готовність мереж до опалювального сезону. Тепер поліція слідчим шляхом перевірить, яким чином і в якому обсязі виділялись та використовувалися кошти на підготовку до зимового періоду, хто відповідальний за готовність комунального господарства до роботи», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у прокуратурі, санкція за службову недбалість, якщо та буде доведена, становить позбавлення волі на 2-5 років.

Зранку 27 лютого Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що теплопостачання у Харкові вдалося повністю відновити тільки станом на 23:20 попереднього дня.

Зранку 26 лютого перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов повідомляв в ефірі Радіо Свобода, що комунальні служби Харкова відновили теплопостачання всіх навчальних та медичних закладів, а підключення до тепломереж житлових будинків очікується впродовж дня. Терехов додав, що будинки підключатимуться до теплопостачання після виконання необхідних регламентних робіт, так званого «розповітрювання».

24 та 25 лютого внаслідок проривів труб без опалення та гарячої води у Харкові лишилися кілька сотень будинків у Немишлянському та Індустріальному районах Харкова.