Пропозиція квартир в київських новобудовах перевищує попит удвічі

By Vyborec | 25/10/2016 | Повідомлення

novobudovy

У третьому кварталі 2016 року продажі відкрилися в 16 житлових комплексах в Києві. Сумарна кількість квартир в них сягає 6 тис. одиниць. Всього в українській столиці нерухомість продається в 215 комплексах, що приблизно на 8% більше в порівнянні з осінню минулого року.

Кількість покупців, бажаючих купити квартиру в новобудові, не росте такими високими темпами. Офіційної статистики з продажу нерухомості в Україні немає. Але за нашими оцінками, за дев’ять місяців в Києві продано 3,2 тис. квартир в новобудовах, тоді як за аналогічний період минулого року – близько 3 тис.

При цьому пропозиція перевищує попит удвічі.

Брак коштів у потенційних покупців призвів до того, що близько 80% угод припадає на сегмент дешевого житла. Найбільшою популярністю користуються квартири площею 18-30 кв. м.

Житло економ-класу в Києві коштує 700-800 доларів за квадратний метр, бізнес – 1-1,5 тис. доларів, а преміум-класу – $2-2,5 тис. за кв. м. Але на практиці вартість може бути ще меншою.

Девелопери не дарма йдуть на такі поступки. У частини компаній є тільки 30-40% від необхідної суми для реалізації проекту, а решту суми вони привертають після продажу квартир потенційним покупцям. Ті, кому не вдається знайти достатню кількість клієнтів, змушені зупиняти будівництво. Зараз в столиці налічується близько 50 таких об’єктів.

Не виключено, що кількість проблемних об’єктів буде зростати.

“Чи не починає ринок житла нагадувати нову мильну бульбашку? Зниження обсягів продажів, що спостерігалося навесні і влітку 2016 року, не злякало гравців ринку, які впевнено стартують на нових масштабних майданчиках. Швидше за все, в найближчому майбутньому ринок очікують масштабні цінові війни девелоперів, які масово рекламують свої об’єкти через знижки та акції. Ну що ж, чекаємо квартири по 10 тисяч доларів”, – нарікає Ярослава Чапко.

Правда України