Верховна рада скасувала ввізне мито на електромобілі, але залишила низку інших податків і зборів

By Vyborec | 27/11/2015 | Повідомлення

електромобілі

Верховна рада скасувала ввізне мито на електромобілі, але не скасувала низку інших податків і зборів, які доведеться платити при ввезенні цих електромобілів.

Законопроект підтримали 233 депутата. У той же час, Верховна Рада не прийняла проект закону, що передбачає тимчасове, до 1 січня 2020 року, звільнення від податку на додану вартість та акцизного збору операцій з ввезення і поставки на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Цей закон мав знизити вартість електромобілів на 20%.

За прийняття законопроекту №1912 «Про внесення змін до розділу ХХ« Перехідні положення »Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами» за основу і в цілому проголосували 222 депутати при необхідних 226.

Спікер парламенту Володимир Гройсман кілька разів проводив сигнальні голосування, однак для повернення законопроекту на розгляд не вистачало голосів. В результаті, депутати 229 голосами підтримали пропозицію Гройсмана відправити проект закону на повторне друге читання.

Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що прийняття даного законопроекту, як і попереднього №1674 про скасування мита, має зробити електромобілі доступнішими для українців і істотно розширити відповідний ринок в країні. Як вказується в пояснювальній записці, даний закон знизить вартість електромобілів на 20%.

У той же час, екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник і ряд інших депутатів висловили застереження, що дана норма стане перешкодою для розвитку виробництва електромобілів усередині країни, оскільки для внутрішніх виробників податки не відміняються. Володимир Гройсман запропонував поширити норму про звільнення від податків і на українських виробників. Однак і для підтримки законопроекту з урахуванням даної правки голосів не вистачило.

Проте, найближчим часом на ринку автомобілів можуть початися зміни. На сьогоднішній день електромобілі є найекономічнішим транспортом, вартість якого буде сумірною з моделями з бензиновими і дизельними машинами. Зважаючи таких змін владі великих міст доведеться зайнятися розміщенням стаціонарних пунктів підзарядок автомобілів. Поки такі є лише на деяких автозаправних комплексах великих операторів паливного ринку.

Правда України