Фонд державного майна України пропонує спростити процедуру продажу державних об’єктів незавершеного будівництва

By Vyborec | 24/11/2015 | Повідомлення

недобудови

Фонд державного майна України пропонує спростити процедуру продажу державних об’єктів незавершеного будівництва (адміністративного чи господарського призначення). “Коли ми говоримо про приватизацію ОНБ – об’єктів незавершеного будівництва – йдеться про державні недобудови адміністративного або господарського призначення. І ні в якому разі не про житлові будинки, які належать не державі, а забудовникам. Тому приватизувати ці житлові будинки ФДМ ніяк не може” , – повідомив глава ФДМ Ігор Білоус.

За словами глави відомства, перш за все йдеться про недобудови адміністративного призначення, закладених багато років тому, часто напівзруйновані. “Добудовувати їх немає ні можливості, ні сенсу: часто це порослі травою фундаменти в невеликих населених пунктах”, – запевняє Ігор Білоус.

Згідно з підготовленим Кабінетом міністрів законопроекту №3431, який був зареєстрований у Верховній Раді 9 листопада 2015, Фонд держмайна запропонував спростити процедуру продажу недобудов наступним чином: дозволити продавати такі об’єкти під розбір на будівельні матеріали без землі. Крім того, Фонд пропонує внести зміни до переліку документів, необхідних для продажу недобудови. У разі прийняття цієї норми необхідність в отриманні дозволу на будівництво відпаде. Його замінять накази ФДМ про включення об’єкта до приватизаційного переліку і про прийняття рішення про приватизацію такого об’єкта.

Ще одним нововведенням, запропонованим Фондом держмайна, є нова методика оцінки об’єктів, яка в даний час знаходиться на підписі у прем’єр-міністра. В її основу покладена ринкова вартість об’єкта, тоді як сьогодні застосовується стандартизована вартість за даними балансової звітності, яка не враховує ліквідність і перспективність об’єкта. Крім того, ФДМ пропонує дати “зелене світло” незалежним оцінювачам.

Проблема недобудов вже давно перестала бути точковою і перейшла в розряд масового явища. Згідно з даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2015 кількість недобудов в Україні становило 14,915 тис. од., що на 8,9% або 1,465 тис. од. менше, ніж станом на 1 січня 2014 року. При цьому нежитлові будівлі серед об’єктів незавершеного будівництва становили 38,4% або 6,718 тис. од.

Найбільша їх кількість зафіксована в Донецькій (1 201 од.), Харківській (928 од.), Львівській (864 од.), Хмельницькій (849 од.) та Житомирській областях (842 од.). Найменше їх у Рівненській (273 од.), Закарпатській (336 од.) та Чернівецькій областях (343 од.).

При цьому невтішний показник повністю законсервованих і тимчасово припинених об’єктів будівництва: таких із загального числа недобудов 58,9% або 8,788 тис. од.

Правда України