НБУ посилює вимоги до роботи фінансових компаній, які займаються обміном валют

By Vyborec | 03/11/2015 | Повідомлення

обмін валют

Нацбанк планує посилити вимоги до роботи фінансових компаній, які займаються обміном валют.

Як повідомляється, Національний банк відмовився від своєї ідеї закрити всі небанківські пункти обміну валют, і зробив це не по своїй волі.

“Верховна Рада зарубала цю пропозицію. Тому Нацбанк вирішив не домагатися заборони на проведення валютно-обмінних операцій такими компаніями”, – розповіло джерело, близьке до регулятора.

Як повідомлялося, наприкінці січня НБУ ініціював розробку законопроекту про позбавлення фінансових компаній ліцензій на здійснення валютних операцій.

У Нацбанку вважали, що ліквідація 1107 підрозділів небанківських обмінників не буде помітно, оскільки вони займають лише 1% ринку (за 11 місяців 2014 вони купили $79,9 млн, , продали – $79,6 млн), але “порушують законодавство”.

“Економічної доцільності в їх існуванні немає,“головняка”- повно”, – говорив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

За його словами, вже до березня повинні були підготувати законопроект, після чого – передати у Раду і за квітень-травень прийняти його. Вступ закону в силу і зовсім планувалося “через три місяці після опублікування”.

Таким чином, мова йшла про ліквідацію обмінників на початку осені. Вже 18 лютого в парламенті відбулися слухання на тему “шляхів стабілізації банківської системи”. У рекомендації комітету за їх підсумками було включено доручення Кабміну “опрацювати питання введення заборони для небанківських фінансових установ та УДППЗ” Укрпошта “на здійснення валютно-обмінних операцій”.

Однак у березні депутати Олександр Данченко (“Самопоміч”), Валерій Бабенко і Валерій Лук’янчук (обидва – “Народний фронт”) з комітету з питань інформатизації та зв’язку попросили главу комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради Сергія Рибалку відхилити це доручення.

З тих пір питання заборони роботи вуличних обмінників у Раді не піднімалося: ні президент, ні уряд, ні народні депутати не подали відповідну ініціативу.

Заступник голови комітету Руслан Демчак вважає, що небанківські обмінники не є основною проблемою валютного ринку.

“Проблема – в ”чорних“ обмінних пунктах, які масово відкриваються в усіх містах, особливо у великих. Тільки в Києві таких обмінних пунктів приблизно тисяча, – повідомив він. – Доходить до того, що з вантажівки вивантажують ларьок, який може працювати під вивіскою “Обмін валют” кілька днів або місяць, до першої перевірки, після чого його перевозять в інше місце“. НБУ закриває очі на обмінники без ліцензії (вони не підпадають під юрисдикцію НБУ), вважаючи їх проблемою правоохоронців, каже депутат.

“Але такі пункти кришуються дрібними чиновниками з міліції і продовжують працювати”, – нарікає він.

Ліцензії на проведення валютно-обмінних операцій мають фінансові компанії “ГГЛА”, “Фінод”, “Абсолют Фінанс” і “Вікторія”. Такі ліцензії є у “Укрпошти” та системи “ГлобалМані”, але вони не проводять обмін валют. “Українська фінансова група” має ліцензію на обмін залишку в розмірі менше мінімальної купюри. Оскільки немає законної можливості забрати у них ліцензії, центробанк вирішив хоча б посилити умови роботи.

НБУ оголосив про підготовку нових вимог до капіталу, структуру власності та ділової репутації власників мереж обмінних пунктів. “За останні два роки Нацбанк не видав жодної ліцензії на валютно-обмінні операції. Це дуже складний ринок, який може безпосередньо впливати на фінансову стабільність держави. Останнім часом ми бачили багато зловживань, пов’язаних з” сірим “або” чорним “ринком валюти , шахрайством. Тому ми плануємо до кінця року врегулювати низку питань щодо вимог до таких установ“, – пояснив Писарук.

Екс-директор департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко розповідає, що в 2014-2015 роках десятки компаній намагалися отримати ліцензію на валютно-обмінні операції, але НБУ їм її не видавав, навіть якщо вони відповідали ліцензійним вимогам.

Правда України